pixel

Ako nezabudnúť cudzí jazyk, ktorý sa naučíte?

Portrait of forgetful young European or American customer or emp

Ako nezabudnúť cudzí jazyk, ktorý sa naučíte?

Možno to poznáte aj vy. Investujete niekoľko mesiacov či rokov do učenia sa nového jazyka, potom ho akosi aktívne nevyužívate a keď ho zrazu po dlhšej dobe potrebujete použiť, zrazu si nepamätáte ani základné výrazy. Zabúdanie je ľudské, avšak tento prirodzený proces sa dá ovplyvniť. Prinášame vám niekoľko praktických tipov, ako cudzie jazyky udržať v hlave prakticky naveky.

Základné pravidlo znie – snažte sa učiť také cudzie jazyky, ktoré reálne v živote využijete. To neznamená, že nimi musíte každý deň aktívne rozprávať. Avšak, mali by ste mať ambíciu ostávať s nimi v nejakom kontakte. Totižto, najúčinnejšou metódou, ako nezabudnúť cudzí jazyk, je pravidelne ho používať. Našťastie, to v dnešnej dobe nie je žiaden problém! 

Čítajte si novinky zo sveta v danom jazyku

Skvelým spôsobom, ako zostať s daným jazykom každý deň v priamom kontakte, je čítanie si správ. Napríklad, odoberať môžete novinky z britských BBC News. Ak sa učíte španielčinu, sledujte EL País, pokiaľ nemčinu, Die Zeit. Dozviete sa množstvo zaujímavých noviniek zo sveta, no čo je hlavné, rýchlo sa na vás „nalepia“ mnohé nové slovíčka a výrazy. 

Počúvanie hudby 

Možno by ste to nečakali, ale aj hudba je veľmi dobrým spôsobom, ako ostať v aktívnom kontakte s jazykom a obohatiť si slovnú zásobu. Prakticky každá krajina má svojich lokálnych skladateľov, ktorí produkujú zaujímavé pesničky. Skúste si zaradiť niektoré z nich do svojho playlistu a uvidíte, ako vám to pomôže! 

Praktický tip: Ak neradi počúvate hudbu, výbornou alternatívou sú podcasty. Niečo nové sa vďaka nim dozviete a viete nimi výborne vyplniť čas pri cestovaní, presúvaní sa do práce či iných aktivitách. 

Pozeranie filmov a seriálov 

Tento tip ste zrejme čakali, no skutočne sa ho oplatí praktizovať. Audiovizuálne prijímanie informácií totižto lepšie podnecuje zapamätávanie než obyčajné čítanie alebo počúvanie. Ideálnym riešením je pozeranie so zapnutými titulkami

Ak daný jazyk ešte tak dobre neovládate, odporúčame sledovať filmy a seriály určené pre malé deti. Po obsahovej stránke vám toho do života zrejme veľa nedajú, ale obvykle sa v nich využíva jednoduchšia slovná zásoba a zreteľné artikulovanie. Dokážete im tak lepšie porozumieť a viete rýchlejšie napredovať vo vzdelávaní. 

Stanovujte si nové ciele 

Myslite na to, že učenie sa nového jazyka je nekonečný proces. To, že absolvujete kurz, neznamená, že jazyk ovládate na 100 %. Snažte sa o postupný progres. Môžete si vždy stanoviť cieľ, koľko nových slovíčok sa naučíte za týždeň či mesiac. Samozrejme, nemusíte si do hlavy tlačiť desiatky slov každý deň. Niekedy stačí aj pár sloviek týždenne, no aspoň budete neustále napredovať a zachováte si kontakt s daným jazykom. 

Cestujte

Samozrejme, ideálnym riešením, ako ostať s jazykom v dobrom kontakte, je komunikácia. Ak sa učíte španielčinu, choďte na dovolenku do španielsky hovoriacich krajín a snažte sa čo najviac komunikovať s domorodými obyvateľmi. Keď budete obklopení daným jazykom na každom rohu, rýchlo sa s ním doslova „zžijete“ a naučíte sa množstvo nových fráz. 

Odporúčame: Ak sa vám nedá pravidelne cestovať, komunikujte s ľuďmi hovoriacimi daným jazykom aspoň cez internet. Napríklad, pridajte sa do zahraničných Facebook skupín zameraných na veci, ktoré vás bavia. 

Aktívne rozprávajte 

Na záver sme si nechali tú najúčinnejšiu metódu, ako si udržať jazyk v čerstvej pamäti – rozprávanie. Keď budete mať chvíľku pre seba, skúste si v hlave povedať nejaké vety v danom jazyku. Pokojne ich vyslovujte aj nahlas. Osviežite si tak nielen svoju slovnú zásobu, ale aj štylistiku.  

Samozrejme, najlepšie je, keď si nerozprávate len sami pre seba, ale môžete reálne komunikovať s inými ľuďmi. Práve preto sme sa rozhodli spustiť novinku, ktorou sú večerné posedenia. V rámci nich budete komunikovať s ostatnými účastníkmi v danom jazyku pod dohľadom skúseného lektora. Užijete si kopu zábavy, osviežite si jazykové znalosti a nepochybne sa naučíte aj veľa nových vecí!