pixel

Najdôležitejšie svetové jazyky: Ktoré sa vám skutočne oplatí učiť?

Foreign languages learn and translate education concept, books w

Najdôležitejšie svetové jazyky: Ktoré sa vám skutočne oplatí učiť?

Uvažujete nad tým, ktorý svetový jazyk by ste sa mali začať učiť? Zvážiť by ste mali viacero aspektov. S istotou môžeme povedať, že pokiaľ zatiaľ žiaden cudzí jazyk neovládate, začať by ste mali angličtinou. Ak ju máte zvládnutú, pozornosť sa oplatí venovať nasledovným svetovým jazykom. 

V prvom rade si ujasnite, aký jazyk by sa vám v živote reálne zišiel. Pracujete pre firmu, ktorá má úzke vzťahy s nemeckými dodávateľmi? Zrejme bude najrozumenejšie, keď sa budete učiť nemčinu. Myslite na to, že keď sa už nejaký jazyk začnete učiť, mali by ste s ním byť v kontakte. Darmo sa začnete učiť japončinu, keď nikdy v živote nebudete komunikovať s Japoncom. 

Pokiaľ nemáte žiadnu osobnú preferenciu, ktorý jazyk by ste sa chceli učiť, možno vám pomôže náš prehľad. Zanalyzovali sme jednotlivé cudzie jazyky a zoradili sme ich podľa toho, aký majú význam vo svete. Čo z toho vyplýva? Okrem angličtiny sa do budúcnosti oplatí učiť najmä tieto. 

1. Mandarínska čínština 

Týmto jazykom hovorí na celom svete viac ako jedna miliarda ľudí, jeho význam tak skutočne asi bližšie predstavovať netreba. Mandarínska čínština patrí medzi jazyky, ktoré sa učia celkom ťažko, avšak stojí za to venovať sa jej. Čoraz viac firiem prenáša svoje vývojové centrá a továrne do Číny a ďalších ázijsky hovoriacich krajín. Pokiaľ ovládate čínštinu, na trhu práce máte razom oveľa vyššiu hodnotu. Keďže populácia Číňanov neustále narastá a čínska ekonomika napreduje míľovými krokmi, čínština je nepochybne perspektívnym jazykom, ktorý sa do budúcnosti oplatí ovládať. 

2. Španielčina

Možno by ste to nepovedali, no aj španielčina patrí medzi najvýznamnejšie jazyky sveta. Je materinským jazykom nielen pre samotných Španielov, ale aj mnohých Američanov. No čo je hlavné, ako druhý jazyk sa ju učia ľudia po celom svete. Teda, dohovoríte sa ňou v mnohých krajinách. Pokiaľ radi chodíte na dovolenky do tepla, nepochybne ju veľakrát zužitkujete v praxi. 

Dobrou alternatívou k španielčine je portugalčina, ktorá je taktiež používaná v mnohých svetových krajinách a celkovo ňou hovorí viac ako 250 miliónov ľudí. 

3. Nemčina 

Nemecko patrí medzi ťahúňov európskej ekonomiky, je tak veľká pravdepodobnosť, že sa s ňou stretnete na pracovnom trhu. Keď si pozriete pracovné inzeráty na Slovensku, zistíte, že mnohé firmy uprednostňujú zamestnancov, ktorí ovládajú práve nemčinu. Nehovoriac o tom, že ju zužitkujete aj v každodennom živote. Či už to budú nákupy vo Viedni alebo lyžovačky v Alpách. Prihláste sa na niektorý z našich kurzov ešte dnes!

4. Francúzština 

Francúzštinou vo svete hovorí viac ako 270 miliónov ľudí, čo ju radí medzi najdôležitejšie globálne jazyky. Zároveň ide o veľmi špecifický jazyk, ktorý sa často označuje ako „jazyk lásky“. Učenie sa nových slovíčok je tak pre mnohých doslova pôžitkom. Avšak, francúzština má taktiež značný praktický význam, a to aj na Slovensku. Stačí sa pozrieť do Trnavy, kde je továreň Stellantis, jedného z najväčších svetových automobilových koncernov. Ak hovoríte po francúzsky, budete mať pomerne ľahkú cestu k lukratívnej pracovnej pozícii. 

5. Hindčina 

Hindčina je oficiálnym jazykom v Indii. Tá síce nepatrí medzi svetové ekonomické veľmoci, no v posledných rokoch po vzore Číne čoraz viac napreduje. Má tak veľkú perspektívu. Nehovoriac o tom, že ňou vo svete hovorí viac ako 630 miliónov ľudí. 

6. Arabčina 

Spojené arabské emiráty v posledných rokoch taktiež zaznamenávajú veľký rozmach. Konajú sa tu mnohé svetové výstavy, čoraz viac firiem si v nich zakladá pobočky a v neposlednom rade sú obľúbenou turistickou destináciou. Hoci arabčina je plná špecifických pravidiel a naučiť sa ju vám zaberie dosť času, rozhodne stojí za zváženie. 

Chcete aj vy rozšíriť svoje jazykové znalosti a zaistiť si tak lepšiu budúcnosť? Prihláste sa do niektorého z našich online kurzov začnite sa vzdelávať efektívne, z pohodlia domova!