pixel

Za aký čas sa dokážete naučiť nový cudzí jazyk? Niekedy stačia mesiace!

Za aký čas sa dokážete naučiť nový cudzí jazyk

Za aký čas sa dokážete naučiť nový cudzí jazyk? Niekedy stačia mesiace!

Vďaka moderným technikám výučby a dostupným technológiám sa dnes prakticky akýkoľvek cudzí jazyk dokážete naučiť rýchlejšie, ako by ste možno čakali. Zaujíma vás, koľko času vám približne zaberie, kým budete ovládať svoj vysnený jazyk? Veda má pomerne presné odpovede!

Samozrejme, pri učení sa jazyka treba vziať do úvahy aj istý individuálny faktor. Predsa len, každý z nás má mozog nastavený inak. Kým niekto sa dokáže za hodinu naučiť 50 nových slovíčok a väčšinu z nich si zapamätá dlhodobo, iný do pamäti za rovnaký čas uloží ledva 20 nových pojmov. Práve preto je dôležité prispôsobiť si štúdium jazyka svojim potrebám. V tomto ohľade nemusí byť jazyková škola s fixným časom výučby dobrým riešením. Možno, že sa vám najlepšie učí večer. Prípadne, aby ste si zapamätali čo najviac informácií, potrebujete úplné ticho. Alebo naopak, radi pri učení počúvate hudbu.

Aby ste dokázali učenie sa jazyka stopercentne zladiť so svojím režimom, ideálnym riešením sú dištančné jazykové kurzy. Vďaka nim máte úplnú voľnosť v tom, kedy a ako dlho sa budete jazyk učiť. Vaše štúdium tak bude stopercentne efektívne a pokroky budete robiť oveľa rýchlejšie, ako keby ste sa učili štandardnými metódami v kamennej jazykovej škole.

24 týždňov aj 2 roky

Času, za ktorý sa priemerný človek dokáže naučiť určitý jazyk na bežnej komunikačnej úrovni, sa venovalo viacero vedeckých štúdií. Jednu z najznámejších vykonal The Foreign Service Institute, ktorý skúmal, za akú dlhú dobu sa dokážete naučiť niektoré z najznámejších svetových jazykov. Zistenia sú nasledovné.

  • najrýchlejšie sa naučíte románske jazyky, ktoré sú založené na latinčine. Sem patrí napríklad stará známa angličtina, ale napríklad aj francúzština, španielčina, holandčina, dánčina, švédčina alebo taliančina. Výskumy ukázali, že tieto jazyky sa dokážete naučiť už za 24 týždňov.
  • o niečo dlhšie vám potrvá štúdium nemčiny. To vedci v priemere odhadujú na 30 týždňov.
  • ak by ste pochádzali z neslovanskej krajiny a chceli by ste sa naučiť slovenčinu, češtinu či ruštinu, zabralo by vám to v priemere 44 týždňov. Podobne dlhú dobu trvá aj štúdium maďarčiny, chorvátčiny, islandčiny či gréčtiny.
  • najviac času vám zaberie štúdium arabčiny, čínštiny, kórejčiny či japončiny. Venovať sa mu budete musieť v priemere až 88 týždňov.

Učte sa to, čo potrebujete!

Jedným z najlepším riešení, ako urýchliť štúdium cudzieho jazyka, je prihlásiť sa na kurz zameraný na konkrétnu oblasť aplikácie jazyka. Povedzme, že sa v lete chystáte ísť pracovať do hotela v Anglicku. V prvom rade je dobré prihlásiť sa dištančný kurz anglického jazyka pre začiatočníkov. Následne však nemusíte strácať čas v kurzoch, kde by ste sa učili o zvieratách, komunikácii na pošte a podobne.

Najlepšie urobíte, keď sa prihlásite na dištančný kurz anglického jazyka v hotelierstve. Naučíte sa tak všetky dôležité výrazy, ktoré pri svojej práci budete potrebovať a štúdium jazyka vám zaberie oveľa menej času. Podobná analógia patrí aj v prípade iných odvetví. Prezrite si našu širokú ponuku kvalitných kurzov a vyberte si ten najlepší pre seba aj vy!