pixel

Ako vám znalosť cudzieho jazyka uľahčí uplatniteľnosť na trhu práce?

Ako vám znalosť cudzieho jazyka uľahčí uplatniteľnosť na trhu

Ako vám znalosť cudzieho jazyka uľahčí uplatniteľnosť na trhu práce?

Kým v minulosti kládli zamestnávatelia najväčší dôraz na odborné znalosti a prax v odbore, v aktuálnej dobe sa pridáva aj ďalšia zásadná požiadavka – znalosť aspoň jedného cudzieho jazyka. Tá zohráva podstatnú úlohu nielen v prípade, že sa chcete niekde zamestnať, ale dôležitá je aj pre brigádnikov a podnikateľov.

Štatistiky uvádzajú, že z hľadiska zamestnanosti absolventov sú na tom najlepšie študenti informatiky, strojárstva, ekonomiky a práva. Tieto oblasti sú úzko prepojené práve so znalosťou cudzieho jazyka. Drvivá väčšina spoločností pracuje so zahraničnými partnermi, od zamestnancov je tak požadovaná minimálne znalosť angličtiny. Ale keďže tá sa v dnešnej dobe stáva takpovediac bežnou praxou, aby ste získali plusové body naviac voči iným uchádzačom, mali by ste ovládať aj druhý cudzí jazyk. Ideálne taký, ktorým sa najviac hovorí v danej firme. Obvykle je to nemčina, no stretnúť sa môžete aj s francúzštinou, španielčinou či ruštinou.

Práca v zahraničí

V prípade, že sa rozhodnete pracovať v zahraničí, znalosť jazyka je základnou podmienkou pre získanie daného pracovného miesta. Dôležité je, aby ste vedeli slovnú zásobu z daného odvetvia. Na prácu v zahraničí sa najlepšie pripravíte vďaka dištančným jazykovým kurzom, ktoré sú špecializované na jednotlivé odvetvia. Prihlásiť sa tak môžete napríklad do kurzu nemeckého jazyka pre právnikov alebo kurzu angličtiny v hotelierstve. Budete tak pripravení na všetky situácie, do ktorých sa potenciálne môžete dostať. Súčasťou prijímacích konaní do zamestnania je často jazyková skúška. V rámci nej sa overuje práve znalosť pojmov, s ktorými sa stretnete pri konkrétnej práci.

Podnikanie a znalosť jazyka

Slovensko je pomerne malý trh, preto keď chcete so svojím podnikateľským nápadom čo najrýchlejšie napredovať, ideálnym riešením je expanzia do zahraničia. Partneri a zákazníci z iných krajín dokážu pomôcť povýšiť vaše podnikanie na nový level. V takom prípade sa však opäť nezaobídete bez znalosti jazyka. Ak neviete po anglicky ani slovo, stále sa to môžete naučiť. Stačí sa prihlásiť do dištančného kurzu angličtiny pre začiatočníkov. Alebo naopak, pokiaľ už angličtinu ovládate, len sa v nej potrebujete zlepšiť, k dispozícii sú kurzy angličtiny pre pokročilých.

Znalosť jazyka dokáže výrazným spôsobom urýchliť váš kariérny postup a pomôcť vám napredovať. Tak neváhajte, prihláste sa do niektorého z našich kvalitných dištančných jazykových kurzovpredbehnite na trhu práce ostatných uchádzačov!